Koostisosad
100 g sulatatud võid
1 l tumedat õlut või Rootsi jõulujooki „Julmust“
50 g pärmi
140 g Dansukkeri leivasiirupit
4 g riivitud kuivatatud apelsinikoort
3 g jahvatatud kardemoni
3 g jahvatatud ingverit
6 g jahvatatud nelki
2 g vürtspipart
120 g rosinaid
u. 1,800 g rukkijahu/nisujahu segu
12 g soola
Pintseldamiseks
Tumedat õlut/“Julmust“ jooki
Dansukkeri leivasiirupit
Juhised
1. Lisage õlu või jõulujook sulatatud võile ning kuumutage kuni segu temperatuur on 37°C.
2. Murendage pärm tainakaussi, lisage käesoe vedelik ning segage kuni pärm on lahustunud.
3. Lisage siirup, maitseained ja rosinad. Lisage vähehaaval jahud, sõtkuge kuni taigen enam kausi servade külge ei kleepu. Sõtkumise viimase faasi eel lisage sool. Katke kauss puhta köögirätikuga ning asetage 30 minutiks kerkima.
4. Sõtkuge kerkinud taigen jahusel tööpinnal siledaks, jaotage 4 tükiks ja veeretage tükkidest piklikud leivad. Asetage kahekaupa küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile katke köögirätikuga ja laske veel 20-30 minutit kerkida.
5. Eelsoojendage ahi 250°C-ni.
6. Pintseldage leibu vähese leivasiirupiga segatud tumeda õlle või jõulujoogiga. Alandage ahju temperatuur 200˚C-ni ja küpsetage leibu u. 40 minutit. Laske rätikuga kaetult traatrestil jahtuda.
Kas soovid Nordic Sugari ning meie toodete ja teenuste kohta lisateavet?

Suvemaitseline moos ja marmelaad
Suvised puuviljad ja marjad on head põõsalt ja puu otsast otse suhu pista. Mis aga kõhtu enam ei mahu on tark talveks salve koguda, et ka pimedal ja külmal ajal sooje suvepäevi meenutada. Kogusime kokku mõned maitsvad moosi-ja marmelaadi retseptid.

Küpsetamine suvemarjadega
Küpsetage suvemarjadega ja pakkuge peol midagi kodus valmistatut! Värskete hapukate marjadega täidetud pirukas või kook on ideaalne pärastlõunase kohvi juurde. Kasutage suviseid marju ja tähistage puhkust!

Tehke suvist mahla
Lisaks moosidele on olemas ka teine imeline viis suvemaitseid säilitada - enamikest marjadest ja puuviljadest saab valmistada mahla! Mahla tegemine on palju lihtsam kui arvatakse, vaata allpool meie mõnusaid inspireerivaid retsepte.

Mustikad – metsa parimad marjad
Mustikad on ju siiski metsa parimad marjad. Mustikahooaeg algab tavaliselt juulis ja võib ulatuda ka pisut sügisesse. Korjake mustikaid ja kasutage neid piruka, moosi või mahla valmistamiseks.

Taevalik vaarikas
Meie taevalikud vaarikad oma magusa maitsega on ideaalsed küpsetistesse ja magustoitudesse ning need on meie jaoks sama iseenesest mõistetavad kui maasikad. Vaarikaid leiab nii aiast kui metsikult kasvamas. Kasutage vaarikaid kõigeks alates kodustest pirukatest kuni vaarikavõideni.

Värskendavad suvejoogid
Valmistage kodus Maasikalimonaadi randa kaasa võtmiseks või pakkuge suvepeol alkoholivaba alternatiivina Vaarikakokteili sidruniga. Meil on parim retsept sinu ja sinu külaliste janu kustutamiseks.