Pärmitaigna saiakesed, põhiretsept

Hinne (46 tk)

Koostisosad

150 g sulatatud võid 
6 dl piima
50 g pärmi
1 1/2 dl Dansukkeri kristallsuhkrut
1 näpuotsatäis soola
1 teelusikatäis kardemoni
umbes 14 dl nisujahu

Täidiseid
• 1 1/2 dl keedist, püreed või marmelaadi
• 150 g võid, 1 1/2 dl tuhksuhkrut, 1 spl Dansukkeri vanillisuhkrut
• 2-3 dl vanillikreemi
• 200 g riivitud mandlimassi, segatud 1 munaga
• 150 g võid, 1 spl kardemoni, 3/4 dl kristallsuhkrut
• 150 g võid, 1 1/2 dl tuhksuhkrut, 1 muna, 3 dl kookoshelbeid

Juhised

Sulatage või ja lisage piim, soojendage nii et segu oleks leige. Peenestage pärm taignakausis ja lisage vedelik, seejärel muud koostisained, välja arvatud jahu, mida tuleb vähehaaval juurde segada, kuni taigen enam kausi servade külge ei kleepu. Jätke taigen rätiku alla 20-30 minutiks kerkima. Rullige jahusel laual taigen laiali ja katke valitud täidisega. Voltige või vormige taignast saiakesed, nagu allpool kirjeldatud.

Küpsetamisjuhised
Jagage lahtirullitud taigen kaheks ja keerake kummastki osast rull. Lõigake kumbki rull 25 kettakujuliseks saiakeseks. Pange saiakesed vormidesse ja torgake iga saia keskele sõrmega auk. Augu sisse võib panna näiteks kookostäidise. Jätke saiakesed rätiku alla kerkima 20-30 minutiks. Võõbake saiakesed lahtiklopitud munaga üle. Riputage peale pärlsuhkrut. Küpsetage ahju keskosas 225-250° juures umbes 8 minutit. Jätke saiakesed jahtuma ahjuplaadile rätiku alla.

Ümmarguste saiakeste asemel võib rullida pikerguse tükid ja vormida neist kringlid või sõlmega saiakesed. Jätke saiakesed rätiku alla kerkima 20-30 minutiks. Küpsetage ahju keskosas 225-250° juures umbes 8 minutit. Võõbake ahjust võetud saiakesed võiga või margariiniga ja riputage peale kristallsuhkrut.

Lõigake lahtirullitud taignast klaasiga kettad. Pange igale kettale moosi, püreed või vanillikreemi ja vajutage taigen kinni, et täidis seest välja ei pääseks. Jätke saiakesed rätiku alla kerkima 20-30 minutiks. Võõbake ahjust võetud saiakesed võiga või margariiniga ja riputage peale kristallsuhkrut.

Rullige jahusel laual taigen laiali ja pange täidis peale. Keerake täidisega taigen rulli ja lõigake rullist 3 cm paksused kettakesed, mis panete paberist vormidesse. Jätke saiakesed rätiku alla kerkima 20-30 minutiks. Võõbake saiakesed lahtiklopitud munaga üle. Riputage peale pärlsuhkrut. Küpsetage ahju keskosas 225-250° juures umbes 8 minutit. Jätke saiakesed jahtuma ahjuplaadile rätiku alla.

Rullige taigen laiali ja pange täidis peale. Voltige taigen kolmeks ja lõigake 4 cm paksusteks ribadeks. Tehke igasse ribasse lõigake ja tõmmake üks nurk lõikest läbi. Jätke saiakesed rätiku alla kerkima 20-30 minutiks. Võõbake saiakesed lahtiklopitud munaga üle. Riputage peale pärlsuhkrut. Küpsetage ahju keskosas 225-250° juures. Jätke saiakesed jahtuma ahjuplaadile rätiku alla.

Rullige taigen laiali ja pange täidis peale. Keerake taigen kokku ja lõigake 2 cm laiusteks ribadeks, keerake need sõlme või vormige rõngasteks. Jätke saiakesed rätiku alla kerkima 20-30 minutiks. Võõbake saiakesed lahtiklopitud munaga üle. Küpsetage ahju keskosas 225-250° juures. Jätke saiakesed jahtuma ahjuplaadile rätiku alla. Enne laualepanekut katke saiakesed tuhksuhkruvõõbaga, milleks segage 2 dl tuhksuhkrut (valige meelepärane) ja pisut vett.

Jagage taigen viieks osaks ja rullige need ketasteks. Lõigake iga ketas 8 sektoriks. Pange sektoritele täidis peale ja keerake sarvekesteks. Jätke saiakesed rätiku alla kerkima 20-30 minutiks. Võõbake saiakesed lahtiklopitud munaga üle. Riputage peale pärlsuhkrut. Küpsetage ahju keskosas 225-250° juures. Jätke saiakesed jahtuma ahjuplaadile rätiku alla.

Kas soovid Nordic Sugari ning meie toodete ja teenuste kohta lisateavet?

Õuna-vaarika krõbedik

Armastatud õunad

Üks suve viimaseid puuvilju on hõrgutav, mahlane ja hea õun, Neid saab kasutada väga mitmel viisil. Meil on nii retsepte värskete õunte kasutamiseks maitsvates küpsetistes kui ka soovitusi, kuidas tunda õuntest rõõmu pisut kauem, näiteks valmistades neist mahla või marmelaadi.

Tšatni

Tšatni - vürtsikas maitsesegu

Tšatni pärineb algselt India toiduvalmistamisest ja koosneb enamasti sissetehtud puuviljadest, suhkrust ja maitseainetest. Tšatni sobib enamiku toitude juurde ja on tugev maitseandja.

Mustikad – metsa parimad marjad

Mustikad on ju siiski metsa parimad marjad. Mustikahooaeg algab tavaliselt juulis ja võib ulatuda ka pisut sügisesse. Korjake mustikaid ja kasutage neid piruka, moosi või mahla valmistamiseks.

Sissetehtud suveköögiviljad

Sissetehtud suveköögiviljad

Säilitage tükike suve purgis. Sissetehtud suviste aedviljadega pikendate suve maitset. Suurepärane kasutada hilistel grilliõhtutel. Kasutage retsepte, siis on teie külmik varsti täis koduselt sisse tehtud suviseid aedvilju!

Ploomipirukas

Ploomivalik

Ploomid on ühed kõige tavalisemad aiapuuviljad ja neist on hea valmistada magustoite ja marmelaade. Miks mitte teha üks mõnus ploomimarmelaad või ploomitšatni, mida serveerida juustuvalikuga? Või proovige meie mõnusat ploomipirukat.

Põldmarjamoos

Põldmarja luksus

Nautige suvist luksust põldmarjadega! Põldmarjad sobivad suurepäraselt küpsetistesse, smuutidesse, moosiks ja mahlaks. Lisaks on neid eriti ilus kasutada kaunistuse ja garneeringuna. Põldmarjad valmivad hilissuvel ja varasügisel.