Koostisosad
Mustikamoos
250 g mustikaid
125 g Dansukkeri moosisuhkrut
Vanillikreem
1/2 vanillikauna
250 ml piima
4 munakollast
40 g Dansukkeri kristallsuhkrut
2 spl maisitärklist
25 g toasooja võid
Pärmitaigen
25 g pärmi
200 ml piima
70 g Dansukkeri heledat siirupit
1 tl purustatud kardemoniseemneid
75 g toasooja võid
1 muna
420-480 g jahu
1/4 tl soola
Kaneelitäidis
50 g toasooja võid
4 spl Dansukkeri fariinsuhkrut
2 tl jahvatatud kaneeli
1/2 spl maisitärklist
Määrimiseks
muna + sool + vesi
Juhised
Alusta mustikamoosist. Loputa ja puhasta mustikad. Sega marjad ja suhkur kastrulis ning keeda 7–10 minutit. Riisu vaht ja vala sooja, puhtasse purki.
Seejärel valmista vanillikreem. Kraabi vanillikaunast seemned ja keeda nii kauna kui seemneid koos piimaga. Eemalda vanillikaun piimast. Vispelda munakollased suhkru ja maisitärklisega kohevaks. Vala vanillipiim vispeldamist jätkates munasegusse. Vala segu tagasi kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades. Eemalda tulelt, kui kreem on paksenud, ja lisa segamist jätkates vähehaaval või. Kurna vanillikreem läbi peene sõela. Vala vanillikreem pritskotti ja hoia külmkapis.
Valmista pärmitaigen. Murenda pärm kausis ja lisa käesoe piim. Sega, kuni pärm lahustub. Lisa siirup, kardemon, või, muna ja 2/3 jahust. Töötle tainast, kuni see on ühtlane ja elastne. Lisa sool ja ülejäänud jahu ning töötle tainast, kuni see eraldub kausi külgedelt. Lase puhta rätikuga kaetult kerkida umbes 20 minutit.
Samal ajal valmista kaneelitäidis. Vispelda kokku või, fariinsuhkur, kaneel ja maisitärklis.
Sõtku tainas jahuga kaetud tööpinnal läbi, rulli ristkülikukujuliseks (umbes 30x45 cm) ja määri tainale kaneelitäidis. Rulli pikemast küljest kokku ja lõika umbes 4 cm laiusteks tükkideks.
Lao tükid küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi üksteise kõrvale ja jäta veel umbes 1 tunniks kerkima, taigna maht peaks kahekordistuma.
Kuumuta ahi 200°C-ni (ülemine ja alumine kuumus). Määri saia lahtiklopitud munaga ja pritsi iga saiatüki keskele vanillikreemi. Tõsta vanillikreemi kõrvale lusikatäis mustikamoosi. Küpseta saia ahju alumises osas umbes 25-30 minutit. Lase nii minut aega jahtuda ja siis eemalda ettevaatlikult lahtikäiv vorm. Lase restile asetatult jahtuda.
Kas soovid Nordic Sugari ning meie toodete ja teenuste kohta lisateavet?

Suvemaitseline moos ja marmelaad
Suvised puuviljad ja marjad on head põõsalt ja puu otsast otse suhu pista. Mis aga kõhtu enam ei mahu on tark talveks salve koguda, et ka pimedal ja külmal ajal sooje suvepäevi meenutada. Kogusime kokku mõned maitsvad moosi-ja marmelaadi retseptid.

Küpsetamine suvemarjadega
Küpsetage suvemarjadega ja pakkuge peol midagi kodus valmistatut! Värskete hapukate marjadega täidetud pirukas või kook on ideaalne pärastlõunase kohvi juurde. Kasutage suviseid marju ja tähistage puhkust!

Tehke suvist mahla
Lisaks moosidele on olemas ka teine imeline viis suvemaitseid säilitada - enamikest marjadest ja puuviljadest saab valmistada mahla! Mahla tegemine on palju lihtsam kui arvatakse, vaata allpool meie mõnusaid inspireerivaid retsepte.

Mustikad – metsa parimad marjad
Mustikad on ju siiski metsa parimad marjad. Mustikahooaeg algab tavaliselt juulis ja võib ulatuda ka pisut sügisesse. Korjake mustikaid ja kasutage neid piruka, moosi või mahla valmistamiseks.

Taevalik vaarikas
Meie taevalikud vaarikad oma magusa maitsega on ideaalsed küpsetistesse ja magustoitudesse ning need on meie jaoks sama iseenesest mõistetavad kui maasikad. Vaarikaid leiab nii aiast kui metsikult kasvamas. Kasutage vaarikaid kõigeks alates kodustest pirukatest kuni vaarikavõideni.

Värskendavad suvejoogid
Valmistage kodus Maasikalimonaadi randa kaasa võtmiseks või pakkuge suvepeol alkoholivaba alternatiivina Vaarikakokteili sidruniga. Meil on parim retsept sinu ja sinu külaliste janu kustutamiseks.