Koostisosad
Õhtul:
100 g rukkijahujuuretist (vt. leivajuuretise baasretsept)
3 dl vett
3 dl durum-nisujahu
……………
500 g kooritud ja riivitud õuna
1 dl Dansukkeri tumedat Muscovado Suhkrut
……………..
200 ml purustatud rukkiteri
3 dl keeva vett
Hommikul:
Juuretis, õunasegu ja leotatud purustatud rukkiterad
7 dl durum-nisujahu
2 dl rukkijahu
2 dl tatrahelbeid
2 dl päevalille seemneid
200 g kreeka pähkleid
1 dl linaseemneid
1 spl aniisi- ja tilliseemneid
3 tl soola
Juhised
Segage juuretis taignakausis veega ja lisage jahu. Katke kauss kaane või toidukilega ning laske seista u. 25°C soojuses üle öö. Segage riivitud õun Muscovado suhkruga ja asetage külmkappi. Asetage purustatud rukkiterad kaussi ning valage üle keeva veega, jätke paisuma. Hommikul segage suures kausis omavahel juuretis, õunasegu ja purustatud rukkiterad. Lisage ülejäänud koostisained ja segage hoolikalt. Katke kauss toidukilega ja jätke taigen 2-3 tunniks kerkima, kuni taigna kogus on kahekordistunud. Jaotage taigen kahte rasvainega määritud 2-liitrisesse leivavormi. Puistake leivad üle vähese rukkujahuga. Jätke leivad veel 1 tunniks kerkima. Asetage leivad 250°C kraadini soojendatud ahju alumisele restile. Vähendage ahju temperatuur 200°C kraadini ning jätkake küpsetamist kuni leiva sisetemperatuur on 98°C. Selleks kulub umbes 1 tund. Kui leiva sisetemperatuur on madalam saab leib nätske. Kallutage leivad vormidest välja ja laske restil jahtuda.
Kas soovid Nordic Sugari ning meie toodete ja teenuste kohta lisateavet?

Suvemaitseline moos ja marmelaad
Suvised puuviljad ja marjad on head põõsalt ja puu otsast otse suhu pista. Mis aga kõhtu enam ei mahu on tark talveks salve koguda, et ka pimedal ja külmal ajal sooje suvepäevi meenutada. Kogusime kokku mõned maitsvad moosi-ja marmelaadi retseptid.

Küpsetamine suvemarjadega
Küpsetage suvemarjadega ja pakkuge peol midagi kodus valmistatut! Värskete hapukate marjadega täidetud pirukas või kook on ideaalne pärastlõunase kohvi juurde. Kasutage suviseid marju ja tähistage puhkust!

Tehke suvist mahla
Lisaks moosidele on olemas ka teine imeline viis suvemaitseid säilitada - enamikest marjadest ja puuviljadest saab valmistada mahla! Mahla tegemine on palju lihtsam kui arvatakse, vaata allpool meie mõnusaid inspireerivaid retsepte.

Mustikad – metsa parimad marjad
Mustikad on ju siiski metsa parimad marjad. Mustikahooaeg algab tavaliselt juulis ja võib ulatuda ka pisut sügisesse. Korjake mustikaid ja kasutage neid piruka, moosi või mahla valmistamiseks.

Taevalik vaarikas
Meie taevalikud vaarikad oma magusa maitsega on ideaalsed küpsetistesse ja magustoitudesse ning need on meie jaoks sama iseenesest mõistetavad kui maasikad. Vaarikaid leiab nii aiast kui metsikult kasvamas. Kasutage vaarikaid kõigeks alates kodustest pirukatest kuni vaarikavõideni.

Värskendavad suvejoogid
Valmistage kodus Maasikalimonaadi randa kaasa võtmiseks või pakkuge suvepeol alkoholivaba alternatiivina Vaarikakokteili sidruniga. Meil on parim retsept sinu ja sinu külaliste janu kustutamiseks.