Koostisosad
50 g pärmi
100 g margariini
5 dl vett
1/2 dl Dansukkeri Leivasiirupit
1 tl soola
1 dl seesami seemneid
1 dl tatrahelbeid
3 dl riivitud kõvemat sorti juustu
1 spl jahvatatud köömneid
u. 13 dl rukkijahu/nisujahu segu
Katteks
1 muna
köömneid
soolahelbeid
Juhised
Murendage pärm taignakaussi. Sulatage margariin, lisage vesi ja soojendage 37°C kraadini (käesoojaks). Lisage vedelik taignakaussi ja segage kuni pärm on lahustunud. Lisage siirup, sool, seesamiseemned, juust ja jahvatatud köömned. Lisage sõtkudes vähehaaval jahu, kuni taigen kausi servade küljest lahti lööma hakkab. Katke taignakauss puhta köögirätikuga ning jätke 30 minutiks kerkima.
Sõtkuge taigen jahusel tööpinnal siledaks ning jaotage kaheks võrdseks tükiks. Rullige mõlemast pikergune rull ning lõigake 12 tükiks (kokku siis 24 tk). Rullige igast tükist umbes 60 cm taignariba. Murdke taignaribad kokku ning keerutage spiraalideks. Asetage taignakeerud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning laske veel 30 minutit kerkida.
Pintseldage taignakeerde lahtiklopitud munaga ning puistake üle köömnete ning soolahelvestega. Küpsetage ahju keskmisel siinil 250°C kraadi juures u. 10 minutit. Laske traatrestil köögitätikuga kaetult jahtuda.
Kas soovid Nordic Sugari ning meie toodete ja teenuste kohta lisateavet?

Suvemaitseline moos ja marmelaad
Suvised puuviljad ja marjad on head põõsalt ja puu otsast otse suhu pista. Mis aga kõhtu enam ei mahu on tark talveks salve koguda, et ka pimedal ja külmal ajal sooje suvepäevi meenutada. Kogusime kokku mõned maitsvad moosi-ja marmelaadi retseptid.

Sissetehtud suveköögiviljad
Säilitage tükike suve purgis. Sissetehtud suviste aedviljadega pikendate suve maitset. Suurepärane kasutada hilistel grilliõhtutel. Kasutage retsepte, siis on teie külmik varsti täis koduselt sisse tehtud suviseid aedvilju!

Tehke suvist mahla
Lisaks moosidele on olemas ka teine imeline viis suvemaitseid säilitada - enamikest marjadest ja puuviljadest saab valmistada mahla! Mahla tegemine on palju lihtsam kui arvatakse, vaata allpool meie mõnusaid inspireerivaid retsepte.

Mustikad – metsa parimad marjad
Mustikad on ju siiski metsa parimad marjad. Mustikahooaeg algab tavaliselt juulis ja võib ulatuda ka pisut sügisesse. Korjake mustikaid ja kasutage neid piruka, moosi või mahla valmistamiseks.

Ploomivalik
Ploomid on ühed kõige tavalisemad aiapuuviljad ja neist on hea valmistada magustoite ja marmelaade. Miks mitte teha üks mõnus ploomimarmelaad või ploomitšatni, mida serveerida juustuvalikuga? Või proovige meie mõnusat ploomipirukat.

Põldmarja luksus
Nautige suvist luksust põldmarjadega! Põldmarjad sobivad suurepäraselt küpsetistesse, smuutidesse, moosiks ja mahlaks. Lisaks on neid eriti ilus kasutada kaunistuse ja garneeringuna. Põldmarjad valmivad hilissuvel ja varasügisel.