Koostisosad
1 kg jahusemat sorti kartuleid, keetmiseks vett
½ l kartulikeeduvett
3 suuremat rukkileivaviilu
2 dl linnaseid
5 dl rukkijahu
½ dl vett
50 g pärmi
2 spl soola
2 tl köömneid
1 spl riivitud pomerantsikoort
2 dl Dansukkeri leivasiirupit
u. 10 dl nisujahu
u. 10 dl rukkijahu
Pintseldamiseks
1 dl Dansukkeri leivasiirupit või tumedat siirupit
½ dl vett või kohvi
Juhised
Koorige kartulid ja keetke need ilma soolata vees pehmeks. Pange keeduvesi kõrvale ja tampige kartulid pudruks. Murendage rukkileivaviilud ½ liitri kartulikeeduvee sisse. Lisage leivaleotis, linnased ja rukkijahu käesoojuseni jahtunud kartulipudruga.
Katke taigen köögirätikuga ning laske toasoojuses 8-10 tundi seista.
Murendage pärm käesooja vette. Lisage taignasse pärm, sool, maitsevürtsid ja siirup. Lisage taigent sõtkudes jahu kuni taigen enam kausi servade külge ei kleepu. Laske taignal köögirätikuga kaetult pool tundi tuuletõmbuseta kohas kerkida.
Vormige taignast neli ümargust leiba, laske köögirätiku all kerkida. Torkige leibadesse kahvliga augud ning küpsetage ahjus 200 kraadi juures umbes tund aega.
Pintseldage küpsenud leivad kuumalt üle vee või kohviga lahjendatud tumeda siirupiga.
Kas soovid Nordic Sugari ning meie toodete ja teenuste kohta lisateavet?

Suvemaitseline moos ja marmelaad
Suvised puuviljad ja marjad on head põõsalt ja puu otsast otse suhu pista. Mis aga kõhtu enam ei mahu on tark talveks salve koguda, et ka pimedal ja külmal ajal sooje suvepäevi meenutada. Kogusime kokku mõned maitsvad moosi-ja marmelaadi retseptid.

Küpsetamine suvemarjadega
Küpsetage suvemarjadega ja pakkuge peol midagi kodus valmistatut! Värskete hapukate marjadega täidetud pirukas või kook on ideaalne pärastlõunase kohvi juurde. Kasutage suviseid marju ja tähistage puhkust!

Tehke suvist mahla
Lisaks moosidele on olemas ka teine imeline viis suvemaitseid säilitada - enamikest marjadest ja puuviljadest saab valmistada mahla! Mahla tegemine on palju lihtsam kui arvatakse, vaata allpool meie mõnusaid inspireerivaid retsepte.

Mustikad – metsa parimad marjad
Mustikad on ju siiski metsa parimad marjad. Mustikahooaeg algab tavaliselt juulis ja võib ulatuda ka pisut sügisesse. Korjake mustikaid ja kasutage neid piruka, moosi või mahla valmistamiseks.

Taevalik vaarikas
Meie taevalikud vaarikad oma magusa maitsega on ideaalsed küpsetistesse ja magustoitudesse ning need on meie jaoks sama iseenesest mõistetavad kui maasikad. Vaarikaid leiab nii aiast kui metsikult kasvamas. Kasutage vaarikaid kõigeks alates kodustest pirukatest kuni vaarikavõideni.

Värskendavad suvejoogid
Valmistage kodus Maasikalimonaadi randa kaasa võtmiseks või pakkuge suvepeol alkoholivaba alternatiivina Vaarikakokteili sidruniga. Meil on parim retsept sinu ja sinu külaliste janu kustutamiseks.