Koostisosad
1 l leiget vett
100 g pärmi
4 dl kaerakliisid
2 dl speltanisuhelbeid
4 dl jämedat rukkijahu
1 dl linaseemneid
75 g sulavõid
1 tl soola
3/4-1 dl Dansukkeri leivasiirupit
1 spl leivavürtse (võib ka ära jätta)
u 18 dl rukkipüüli
Juhised
Murenda pärm kaussi ja vala vesi peale. Sega, kuni pärm on vedel.
Sega sisse kaerakliid, speltanisuhelbed, rukkijahu, linaseemned, või, sool, siirup ja vürtsid. Lisa jahu vähehaaval, kuni taigen tuleb kausi servast lahti. Lase rätiku all 45 minutit kerkida.
Aseta taigen jahuga üle puistatud küpsetuslauale ning silu siledaks ja ühtlaseks. Jaga taigen 2 tükiks ja keera rullideks. Lõika kumbki rull 25 tükiks ja vormi kukliteks. Lase 30 minutit kerkida. Vali ahju kuumuseks 225° C.
Küpseta ahjus umbes 12 minutit, kuni kuklid saavad kuldblondi värvi. Lase restil küpsetusrätiku all jahtuda.
Kas soovid Nordic Sugari ning meie toodete ja teenuste kohta lisateavet?

Suvemaitseline moos ja marmelaad
Suvised puuviljad ja marjad on head põõsalt ja puu otsast otse suhu pista. Mis aga kõhtu enam ei mahu on tark talveks salve koguda, et ka pimedal ja külmal ajal sooje suvepäevi meenutada. Kogusime kokku mõned maitsvad moosi-ja marmelaadi retseptid.

Sissetehtud suveköögiviljad
Säilitage tükike suve purgis. Sissetehtud suviste aedviljadega pikendate suve maitset. Suurepärane kasutada hilistel grilliõhtutel. Kasutage retsepte, siis on teie külmik varsti täis koduselt sisse tehtud suviseid aedvilju!

Tehke suvist mahla
Lisaks moosidele on olemas ka teine imeline viis suvemaitseid säilitada - enamikest marjadest ja puuviljadest saab valmistada mahla! Mahla tegemine on palju lihtsam kui arvatakse, vaata allpool meie mõnusaid inspireerivaid retsepte.

Mustikad – metsa parimad marjad
Mustikad on ju siiski metsa parimad marjad. Mustikahooaeg algab tavaliselt juulis ja võib ulatuda ka pisut sügisesse. Korjake mustikaid ja kasutage neid piruka, moosi või mahla valmistamiseks.

Ploomivalik
Ploomid on ühed kõige tavalisemad aiapuuviljad ja neist on hea valmistada magustoite ja marmelaade. Miks mitte teha üks mõnus ploomimarmelaad või ploomitšatni, mida serveerida juustuvalikuga? Või proovige meie mõnusat ploomipirukat.

Põldmarja luksus
Nautige suvist luksust põldmarjadega! Põldmarjad sobivad suurepäraselt küpsetistesse, smuutidesse, moosiks ja mahlaks. Lisaks on neid eriti ilus kasutada kaunistuse ja garneeringuna. Põldmarjad valmivad hilissuvel ja varasügisel.